کلید شکست کرونا قفل کردن واحدهای صنفی است/درب بسته کرونا را شکست
نوشته شده توسط Super Userنزدیک به یک سال از شیوع کرونا از کشور چین و ۹ ماه از شیوع کرونا در کشور میگذرد، چه انسانهای که در این مدت غریبانه رفتند و چه کسانی که با مرگ دست و پنجه نرم کردند، چه بسیار کسب و کارها از بین رفت و عده بسیاری بیکار شدند، چه دیدارها و دورهمی های که تنها به انتظار بسنده شد و حسرت بسیاری از آن در دلمان ماند، اگر از خرابیهای به بار آورده کرونا بگوییم حرف بسیار است. در روزگاری زندگی میکنیم که کشور تحت تأثیر تحریمهای شدید ظالمانه قرار گرفته است و باید از ظرفیتهای داخلی برای رشد و توسعه کشور استفاده کرد و به نحوی خودمان روی پای خود بایستیم، اما اینکه مسئولان کشور تا چه اندازه بر این شعارها در این شرایط سخت کرونایی اعتقاد دارند و عمل میکنند جای سوال است.
پیش از کرونا شرایط دشوار اقتصادی، افزایش تورم و رکود به اندازه کافی زنگ خطری بزرگ را در کشور به صدا در آورده بود و تقریباً از سال گذشته به برکت این ویروس اوضاع اقتصادی در جهان اسف بار شد و ایران را تحت تأثیر قرار داد. شاه کلید توسعه اقتصادی هر کشور رشد اقتصادی حاصل از فعالیت کسب و کارها و واحدهای صنفی و کارخانجات آن در تمامی بخشها است، همانطور که اشاره شد ویرانیهای کرونا کم نیست و از همه آنها بدتر غافلگیری برای اصناف داخل کشور بود که به تبع آن تمامی استانها درگیر شدند و اصناف استان مرکزی نیز از آن بی بهره نبودند، کاهش درآمد، چکهای روی دست مانده، عدم توانایی در پرداخت اجاره بها و نامتعادل بودن قیمت مشکلاتی است که واحدهای صنفی با آن روبهرو هستند و تحت فشار قرار گرفتهاند.
براساس مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا مقرر شد، به مدت یک ماه (از ۲۰ آبان تا ۲۰ آذر) از ساعت ۱۸ هر روز محدودیتی اعمال شود که همه مراکز غیر از مراکز ضروری که شامل ردههای شغلی شماره یک مانند مراکز درمانی، داروخانهها، امداد و نجات، آتش نشانی، آمبولانسها و سرویسهای ارائه دهنده خدمات عمومی به مردم مانند آب و برق و تلفن و مراکز ارائه دهنده مواد غذایی مانند سوپرمارکتها و فروشگاههای زنجیرهای فعالیت داشته باشند. پس از آن محدودیتهای دو هفته ای از یک آذرماه مطرح شد و با گذشت چند روز از آغاز این طرحها هنوز هم عدهای از اصناف نسبت به فعالیت گروههای صنفی دیگر گلایه مند هستند، حال باید دید حمایت دولت در این برهه با وجود تمامی مشکلات اصناف چگونه است آیا تنها بستن یک درب مغازه کفایت میکند.
در کنار اجرای این طرح عدهای هم از آب گل آلود ماهی میگیرند و افزایش سرسام آور قیمت کالاهای اساسی و احتکار روغن و اقلام دیگر خود دلیلی بر این ادعاست. چه کسی بر این روند نظارت میکند یا آیا نظارتی وجود دارد؟ خرید لبنیات و مرغ ۳۰ هزار تومانی و گوشت ۱۸۰ هزار تومانی و هزاران اقلام ریز و درشتی هم برای مردم حتی قشر پایین و کارگر و سرپرست خانواده رؤیا شده است چه بسا همین نان ساده را هم به دلیل گرانی نتوان خرید.
برخی از شهروندان با مراجعه به درب نانواییها خواستار خرید آرد به صورت کیسهای شده و دلیل این اقدام خود را انتشار شایعه قحطی نان در آینده نزدیک عنوان میکنند.
نابسامانی وضعیت توزیع اقلام یارانهای از جمله روغن در سطح شهرستانها همزمان با محدودیتهای کرونایی و شلوغی بیش از حد محلهای توزیع سبب نارضایتی شدید مردم شده پیرو نابسامانیها و کمبودهای دارو اخیر، برخی شرکت دارویی در ازای توزیع دارو در سطح داروخانهها، آنها را مجبور به خرید چند برابری برخی شربتها و قرصهای کم مصرف میکند تا در کنار این خرید، به آنها کپسولها و داروهای اصلی همچون داروهای بیماران کرونایی داده شود.
این روزها که دائماً عنوان میکنند مصرف میوه و ویتامین سی برای بالا بردن ضریب ایمنی بدن در برابر ویروس کرونا لازم است، میوه هم از گرانیهای بی حساب و کتاب بی نصیب نماند و فقط دیدن پرتقال ۱۵ تا ۲۰ هزار تومانی در داخل مغازه ما را کفایت میکند.
شرایط اقتصادی برای مردم دشوار شده و این کرونا هم به بدتر شدن اوضاع دامن زد و به نوعی افزایش قیمت کالاهای اساسی همزمان با آغاز محدودیتهای کرونایی نارضایتیها را تشدید و منجر به نشر زمزمههایی برای تحریک مردم به اعتراض شده است و باید حواسمان را جمع کنیم با تصمیمهای نابخردانه در این شرایط پای رسانههای معاند به مسائل داخلی کشور باز خواهد شد؛ پس علاج واقعه قبل از وقوع است.
رهبر معظم انقلاب بارها به دولتمردان تاکید کردند برای بهبود وضع معیشت و اقتصاد مردم چاره اندیشی کنند حتی ایشان نهضت رزمایش مواسات و کمک مومنانه را در این شرایط عنوان کردند که میتوان گفت پیرو منویات رهبری تهیه بستههای معیشتی با مشارکت گروههای مختلف مردمی در این شرایط خود مرهمی بر مشکل قشر آسیب دیده از کرونا بود. هنوز هم آن طور که باید شاهد اقدام خاصی از سوی دولتمردان نیستیم، کنترل قیمتها خود اقدامی بسیار ساده است که در این شرایط حساس از بروز تنشها می کاهد، اما متأسفانه موضوع افزایش قیمت مانند گرانی مرغ به کلاف درهم پیچیده تبدیل شده است که هر چند وقت یکبار از عوامل مقصر در بروز این گرانی صحبت میشود و سوژه داغ رسانهها است و پس از مدتی عادی میشود و از خاطرمان فراموش!
مشاهدات میدانی خبرنگار مهر حاکی از این است که با اینکه ۹۵ درصد اصناف در این شرایط سخت محدودیتهای کرونایی را در استان مرکزی و شهر اراک رعایت میکنند اما هنگامی که با آنها صحبت میشود تا نظرشان را نسبت به اجرای این طرح جویا شود انگار بغض برخی از کسبه میترکد و همه درد مشترکی دارند و از چک، قرض، اجناس مانده در مغازههایشان، هزینههای آب، برق، گاز، بیمه و مالیات سخن میگویند در ادامه خبرنگار مهر به نظرات آنها اشاره میکند.
یکی از کسبههای بازار اراک در گفت و گو با خبرنگار مهر اظهار کرد: این یک تصمیم مهم است و حتماً اجرا میکنیم چون سلامت مردم اهمیت دارد، اما از دولت هم توقع حمایت داریم.
رضا رحیمی افزود: خود مردم هم باید به این تصمیمات و توصیههایی که چند ماه است توسط همه گفته میشود عمل کنند. متأسفانه یک عده هنوز هم جدی نمیگیرند، همکاری صنوف به تنهایی کافی نیست. اینکه بعضی از صنوف بهطور مخفی فعالیت خود را ادامه میدهند نیز اجحاف در حق سایر صنوف است.
همکاری صنوف به تنهایی کافی نیست
یکی دیگر از کسبه اراکی واقع در خیابان عباس آباد اراک در گفت و گو با خبرنگار مهر اظهار کرد: من با این تعطیلی مخالفتی ندارم ما هم مثل بقیه صنوف کار خود را تعطیل کردیم با اینکه میدانید شرایط اقتصادی سخت بود و کرونا وضع همه چیز را بدتر کرد، دولت باید یک تسهیلات و یک راهکار را در نظر بگیرد.
یکی دیگر از کسبه با بیان اینکه مگر تنها در بازار و بین کسبه وجود دارد، در گفتوگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: از دولت میخواهیم در این روزهای سخت کمک حال ما باشند، باید برای ماندن مردم در خانه و بستن مغازه اصناف زمینه تأمین نیازهای ما را فراهم کند.
خبرنگار مهر در ادامه با اتحادیههای مختلف از جمله لوازم آرایشی و بهداشتی، مشاورین املاک، قنادان، خیاطان که نماینده گروههای شغلی صنوف غیر ضرور هستند، گفتوگو کرد، نتیجه تمام صحبتهای آنها این بود که در شرایط کنونی بسیاری از این واحدها اجارهای و صاحبان بعضی از کسب و کارها سرپرست خانواده هستند و در مضیقه مالی بهسر میبرند، باید خودمان را جای اصناف بگذاریم و به آنها حق بدهیم، چراکه هیچگونه تسهیلات یا یارانه حمایتی برای آنها در نظر گرفته نشده است. آنها میدانند که کادر بهداشت و درمان تحت فشار هستند و باید به آنها کمک کرد و از ابتدای شیوع کرونا هم همکاری داشتند ولی حمایت لازم از آنها صورت نگرفته است و باید دید چه کسی پاسخگوی مطالبه آنها است.
رئیس اتاق اصناف استان مرکزی در گفتوگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: نزدیک به یکصد هزار واحد صنفی در سطح استان مرکزی وجود دارد.
صنوف خواستار برخورد با واحدهای متخلف هستند
جمشید زند گفت: با توجه به محدودیتهای کرونایی ابلاغ شده حدود ۸۰ درصد صنوف استان مرکزی برای همراهی و مشارکت در قطع زنجیره انتقال بیماری، واحدهای خود را تعطیل کردهاند و خواستار برخورد با واحدهایی هستند که از مصوبه ستاد سرپیچی میکنند.
وی بیان کرد: تنها با در نظر گرفتن این محدودیتها برای پیشگیری از شیوع کرونا برای اصناف نمیتوان بسنده کرد، بلکه در بخشهای دیگر نیز باید محدودیتهایی ایجاد شود.
مسئولان در هنگام تصمیمگیری یک بعدی نگاه نکنند
یک کارشناس اقتصادی در گفتوگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: ماجرای کرونا و تلاش برای کنترل آن یک بعد قضیه است و از سوی دیگر توجه به معیشت افرادی که تصمیمهای کرونایی درآمدهای آنها را کاهش میدهد، بعد دیگر ماجراست.
علی یونسی افزود: مسئولین باید هنگام تصمیم گیری درباره کنترل کرونا توان و پتانسیلهای اقتصادی خودشان را چه در استان و کل کشور بسنجند.
وی عنوان کرد: اگر بخواهیم از بعد کلان نسبت به این قضیه توجه کنیم، هنگامی که محدودیتهای کرونایی اعمال و برای جبران زیانهای ناشی از این محدودیتها از طریق استقراض از بانک مرکزی و افزایش پایه پولی و حجم نقدینگی در اقتصاد اقدام میشود، با رکود و تورم در حوزههای اقتصادی مواجه میشویم و این فشار مردم را از تبعیت از استانداردهای مقابله با کرونا دور میکند زیرا اولویتهای دیگری برای آنها ایجاد میشود.
این کارشناس اقتصادی گفت: میتوان محدودیتهایی را ایجاد کرد که بدون آسیب زدن به قدرت خرید مردم کرونا را کنترل کند، اما تجربه عملکرد دولت در یکسال گذشته نشان میدهد هر زمان که محدودیتهای اقتصادی را ایجاد کرده، نتوانسته ضرر و زیانهای این بخش را با روشهای علمی و اقتصادی جبران کند و بدتر قدرت خرید مردم را ضعیف کرده است.
تصمیمات دولت متناسب با تواناییهایش باشد
یونسی عنوان کرد: توجه به مسائل فوق نشان میدهد، دولت قدرت زیادی برای جبران اثرات منفی کرونا ندارد پس باید متناسب با تواناییهای خود تصمیم گیری کند.
وی افزود: در حوزه نظارتها نیز عمل به تصمیمات گرفته شده مهم است یعنی اگر تصمیمی گرفته شده و سپس امکان نظارت بر آن تصمیم وجود نداشته باشد، کارآیی تصمیم را کاهش میدهد. به نظر نمیرسد با تصمیمات یک بعدی بتوان از شیوع کرونا جلوگیری و از سوی دیگر اثرات اقتصادی ناشی از آن را جبران کرد.
این کارشناس اقتصادی گفت: بر اساس گزارشهای ارائه شده از سوی مرکز تحقیقات مجلس حداقل یک میلیون نفر از انتهای سال گذشته تا ۶ ماهه نخست امسال به دلیل کرونا بیکار شدند و درصدی از آنها توانستند از بیمههای بیکاری استفاده کنند و درصدی هم که موفق به ثبت نام و تکمیل مدارک میشوند، با محدودیتهای مالی دولت مواجه میشوند.
یونسی کارنامه عملکردی دولت در جبران زیانهای کرونا در استان و کشور را ناکافی دانست و گفت: در استان مرکزی حداقل ۷۰۰ هزار شغل به دلیل کرونا از دست دادیم که با مراجعه به سامانه اداره کار مراجعه و اعلام مشکل کردند و با تنگنا مواجه شدند.
وی بیان کرد: اگر در تصمیمات جدید در خصوص ادامه محدودیتها تنها به طرح موضوع از طریق رسانهها و فضای مجازی بسنده شود، نگاهی تک بعدی است زیرا در این صورت قادر به کنترل ابعاد خسارت ناشی از کرونا نخواهیم بود و حل مشکلات ناشی از آن را دشوار تر میسازد.
به گزارش مهر، نزدیک به ۹ ماه از شیوع ویروس منحوس کرونا میگذرد و اکثر صنوف تحت تأثیر این ویروس خسارات جدی دیدهاند و اکنون در تأمین نیازهای خود با مشکل روبهرو هستند. به نظر میرسد دولت نیز با توجه به منابع محدودی که دارد نمیتواند خلاء موجود را برای این صنوف جبران کند و این محدودیتهای دو هفتهای هم به پایان میرسد و باید فکر دیگری کرد و همان توصیه اکید کادر بهداشت و درمان یعنی رعایت پروتکلها تنها راه برای کنترل این بیماری است البته اگر همه مردم همراهی کنند و نه اینکه عدهای با بیتفاوتی کار خود را انجام بدهند و با بیماری دردسری دوباره برای کادر درمانی بهوجود آورند.
ترور دانشمند هستهای ایران موضوعی است که در روزهای اخیر در رسانههای منطقهای و جهان مطرح شد. محافل رسانهای و سیاسی در تحلیل زمان و چرایی این ترور گمانه زنیهایی کردند که با وجود برخی تناقض در این ارزیابی و تفسیرها اما بیشتر آنها بر نقش رژیم صهیونیستی در این ترور تاکید کرده اند.
نکته مهم این است که برخی از جریانهای رسانهای نیز تلاش داشتند تا این ترور را آخرین تلاشهای دونالد ترامپ قبل از ترک کاخ سفید و دشوار کردن مسیر مذاکره ایران با بایدن دانستند! بعبارتی تمرکز بر این نکته که ترامپ در حال افزایش هزینههای توافق ایران با دولت بعدی آمریکا است در دستور کار برخی از این رسانهها قرار گرفت.
صرفنظر از اینکه پذیرش این دیدگاه دشوار و غیرمنطقی است یا دست کم نمیتواند عامل اصلی ترور دانشمند هستهای باشد، باید گفت که تلاش میشود تا با طرح و تمرکز بر این مساله رفتارهای ایران در برابر این ترور تنظیم شود تا احیاناً ایران در فکر انتقام نباشد. هر چند برخی از این تحلیلگران در روزهای گذشته به این نکته اشاره کردند که ایران در انتقام گیری شتابزده عمل نخواهد کرد و در زمان و مکان مناسب پاسخ خواهد داد.
در این راستا، مارک فیتزپاتریک، مدیر اجرایی سابق اندیشکده انستیتو بینالمللی مطالعات استراتژیک (IISS) و سرپرست اسبق معاونت بخش عدم اشاعه وزارت خارجه آمریکا با اشاره به دلایل این ترور گفت پر واضح است که رژیم اسرائیل پشت این ترور قرار دارد.
وی در ادامه گفت نتانیاهو در سال ۲۰۱۸ حسن فخری زاده را شناسایی کرده بود و در تمام این مدت برای ترور وی برنامه ریزی میکرد و چند هفتهای قبل از روی کار آمدن بایدن آن را اجرایی کرد.
فیتزپاتریک همچنین درباره زمان ترور گفت: ترور فخری زاده تصمیمی به شدت سیاسی بود که در دوره باقیمانده از ریاست جمهوری ترامپ صورت گرفت.
مقام اسبق وزارت خارجه آمریکا درباره دست داشتن آمریکا در ترور شهید فخری زاده گفت: شاید این اقدام یکی از گزینههای جایگزین ترامپ به جای اقدام نظامی ادعایی علیه ایران بوده باشد که چندی پیش رسانهها اعلام کرده بودند که وی خواستار بررسی آن شده بود و با مخالفت اطرافیانش مواجه شده بود.
فیتزپاتریک در عین حال تاکید کرد احتمال قریب به یقین موضوع ترور محسن فخری زاده در جریان سفر ۱۹ نوامبر مایک پمپئو به سرزمینهای اشغالی با نتانیاهو مورد بررسی و تبادل نظر قرار گرفته است.
وی همچنین با اشاره به این نکته که ترور شهید فخری زاده موجب توقف برنامه هستهای ایران نخواهد شد، هدف از ترور وی را ضربه زدن به عزم دولت جو بایدن در خصوص دیپلماسی با ایران و بازگشت به برجام دانست. همچنین فیتزپاتریک گفت ترور فخری زاده شرایط را برای برگشت احتمالی دولت بایدن به برجام سختتر خواهد کرد که البته این تمام موضوع نیست.
طلاب اولویت های تبلیغ در فضای مجازی را بشناسند
نوشته شده توسط Super Userدومین نشست همایش طلیعه حضور ویژه طلاب جدید الورود سال تحصیلی ۱۳۹۹-۱۴۰۰ مدارس علمیه خواهران استان تهران ظهر امروز به صورت مجازی برگزار شد.
در این همایش حجت الاسلام والمسلمین علیرضا پناهیان به ایراد سخنرانی پرداخت و گفت: طلاب باید در جامعه فعال باشند تا بتوانند از طریق اجتماع به تربیت فرد اقدام کنند؛ خط خودسازی از جامعه سازی جدا نیست.
استاد حوزه و دانشگاه با بیان اینکه طلبه باید مهارت داشته باشد آن چیزی که فرا گرفته را به دیگران انتقال دهد، عنوان کرد: متاسفانه بعضی افراد از مهارت های ارتباطات و تعامل با دیگران برخوردار نیستند و نمی توانند بر روی جامعه تاثیر داشته باشند؛ بنابراین طلاب باید در عرصه های مختلف مهارت کسب کنند تا بتوانند افراد تاثیرگذاری در جامعه باشند.
وی افزود: برای مثال بعضی از طلاب مهارت نوشتن دارند اما قادر نیستند مطالبی که فرا گرفتند را در فضای مجازی یا توئیتر منتشر کنند در حالی که طلاب باید از ابزارهای مختلف روز برای نشر معارف و حقایق اسلام بهره ببرند؛ طلبه برای اینکه در جامعه تاثیرگذار باشد باید بداند به چه ابزارهایی نیاز دارد و از آنها در راه خدمت به امام زمان(عج) و امر ولایت بهره ببرد.
حجت الاسلام پناهیان با تاکید بر اینکه تبلیغ و اصلاح جامعه نیازمند شناخت مخاطب و آگاهی درباره نوع مخاطبان است، گفت: طبق صریح روایات؛ اگر کسی می خواهد دیگران را بشناسد ابتدا باید خود را شناخته باشد؛ بنابراین خودسازی برای طلبه یک امر اجتناب ناپذیر است.
استاد حوزه و دانشگاه به تفاوت انسان ها اشاره و عنوان کرد: انسان ها به قدری با یکدیگر متفاوت هستند که درک آن از تصور انسان خارج است برای همین آدمی همواره باید دیگران را از خود بهتر ببیند و هرگز به خود اجازه ندهد درخصوص سایرین قضاوت کند؛ طلاب بدون اینکه درباره دیگران قضاوت کنند می توانند کنشگری اجتماعی داشته و در جامعه تاثیرگذار باشند.
وی با تاکید بر اینکه طلاب اولویت های تبلیغ در فضای مجازی را بشناسند، گفت: طلبه آن حقایقی را که در حوزه فراگرفته و فهمیده در فضای مجازی برای دیگران به اشتراک بگذارد؛ گاهی دیده می شود یک طلبه می تواند به خوبی حقیقت و درستی امر حجاب را ثابت کند اما قادر نیست زیبایی های آن را بیان کند و این امر نیازمند کسب مهارت است.
حجت الاسلام والمسلمین پناهیان مخاطب شناسی را از وظایف مهم طلاب در امر تبلیغ دانست و خاطرنشان کرد: طلبه باید مخاطب را بشناسد تا بداند چه پیامی باید به مخاطب انتقال دهد.
قم - مدیر حوزههای علمیه سراسر کشور اصل مشترک بین همه مسلمانان را اخوت اسلامی دانست و گفت: هرکسی ما را از این اخوت اسلامی دور کند از اصل قرآنی پیروی نکرده است.
به گزارش خبرنگار مهر، آیت الله علیرضا اعرافی ظهر دوشنبه در دیدار با جمعی از ائمه جمعه، مدیران و مدرسان اهل سنت استان گلستان و گیلان که در دفتر مدیر حوزههای علمیه در قم برگزار شد، اخوت را بر دو گونه دانست و افزود: اول اخوت، طبیعی است که بر اساس ولادت و رضاع یا بر اساس مشترکات جغرافیایی، نژادی، زبانی و چیزهایی از این قبیل است که در قرآن کریم نیز به آن اشاره شده است و نوع دیگر و مهمتر آن اخوت بر اساس فکر، معرفت، فرهنگ، اندیشه و ایمان است که این نوع اخوت در آیه شریفه «إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ إِخْوَةٌ» مراد است که این نوع اخوت بسیار با فضیلتر و مهم تر از نوع طبیعی تر آن است.
وی با بیان اینکه اخوتهای طبیعی و غیر انتخابی هرگز ارزشی همانند اخوتهای فکری و اعتقادی ندارد، افزود: قرآن کریم نیز گرچه اخوتهای طبیعی، نژادی و قبیلهای را محترم شمرده اما هرگز مدال افتخار به آن نداده است و ملاک و امتیاز انسان ها را در تقوا دانسته است.
این عضو فقهای شورای نگهبان با بیان اینکه اصل مشترک بین همه مسلمانان عالم اخوت اسلامی است، اظهار داشت: هرکسی ما را از این اخوت اسلامی دور کند از اصل قرآنی پیروی نکرده است.
آیت الله اعرافی گفت: بخش اول حوزه حدود ۱۵ سالی است که مرحوم آشیخ عبدالکریم حائری یزدی در زمان رضاخان پهلوی مشغول پایه ریزی این حوزه مبارکه بود، مرحله بعد در حدود سه تا چهار سال سه مرجع بزرگ این حوزه مبارکه را مدیریت و زعامت میکردند؛ مرحوم آیات عظام صدر، حجت و خوانساری و مرحله بعدی نیز مهاجرت آیت الله العظمی بروجردی به حوزه علمیه قم است.
وی عنوان کرد: مرحله بعدی از حیات مبارکه حوزه علمیه قم نهضت اسلامی به رهبری امام خمینی(ره) است.
امام جمعه قم مرحله مهمتر در حیات حوزه علمیه قم را دوران باشکوه انقلاب اسلامی دانست و افزود: در همه این مراحل علما و بزرگان زیادی از حوزه مبارکه قم برخاستند و آثار و برکات زیادی برای دنیای اسلام به ارمغان آوردند و منشأ پدیده های بزرگ در عالم اسلام شدند.
وی تأکید کرد: بعد از پیروزی انقلاب اسلامی تحولات بسیاری در حوزه علمیه پدید آمده است.
آیت الله اعرافی اولین ویژگی حوزه علمیه قم پس از انقلاب را توجه به ابعاد بین المللی دانست و افزود: قبل از انقلاب تعداد معدودی از کشورها در قم تحصیل میکردند، اما امروزه بالای صد ملیت در ایران مشغول به تحصیل و فراگیری علوم اسلامی هستند.
پذیرش همه مذاهب اسلامی در جامعه المصطفی
وی توجه قم به سایر مذاهب اسلامی را از دیگر ویژگیهای حوزه بعد از انقلاب دانست و تصریح کرد: در جامعه المصطفی از همه مذاهب اسلامی پذیرش میشود و آنان نیز طبق مذاهب خودشان به تحصیل می پردازند.
امام جمعه قم بیان کرد: از کتب اهل سنت نیز در کتابخانههای حوزههای ایران وجود دارد.
وی بسیاری از کتابخانههای قم را دارای کتب مختلف اهل سنت دانست و افزود: در همه کتابخانههای این استان از کتب مذاهب اسلامی وجود دارد.
آیت الله اعرافی بیان کرد: توجه به علوم انسانی و اجتماعی از ویژگیهای دیگر حوزه علمیه بعد از انقلاب اسلامی است.
وی اظهار داشت: بعد از انقلاب اسلامی گفت و گوهای علمی زیادی میان حوزه علمیه قم با مکاتب غرب و نحلههای گوناگون فکری غرب صورت گرفته است، چرا که ما معتقدیم علوم انسانی و اجتماعی درحقیقت نرم افزاری برای اداره جهان امروزی است و یک عالم دینی نمی تواند در برابر علوم انسانی اجتماعی بی تفاوت باشد.
مدیر حوزههای علمیه سراسر کشور گفتوگو با مکاتب فکری و اندیشمندان علوم انسانی و اجتماعی غرب را یک ضرورت دانست و افزود: باید آنچه گفتمان آنان در برابر اندیشه اسلامی قرار دارد اصلاح شود.
وی قم را دارای جایگاه ویژه و مهمی دانست و تصریح کرد: حدود یکصد هزار نفر از سراسر ایران و ۱۳۰ کشور جهان در قم در حال تحصیل هستند و بیش از ۱۰ هزار محقق و مدرس در رشتههای مختلف علوم انسانی نیز به تولید علم و فکر میپردازند.
آیت الله اعرافی با اشاره به وجود بیش از ۳۰۰ مرکز و موسسه دینی و فرهنگی در قم افزود: صدور مجوز برای انجمنهای علمی و چاپ بیش از یکصد مجله در رشتههای مختلف علمی از دیگر ویژگیهای این شهر است.
کد خبر 4786642
به گزارش خبرگزاری مهر، محسن آشوری، وابسته فرهنگی و مسئول خانه فرهنگ ایران در بمبئی با اسقف اس. ام. مایکل، معاون شورای مذهبی برای گفتوگوی ادیان کلیسای کاتولیک هند با هدف اجرای برنامههای مشترک بین دو کشور دیدار و بحث و تبادل نظر پرداختند.
آشوری گفت: خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در بمبئی با قدمتی بیش از نیم قرن در جهت گسترش روابط فرهنگی ایران و هند، برنامههای متنوع و گوناگونی را با کمک سازمانهای فرهنگی برگزار کرده و علاقهمندان بسیاری در این برنامهها شرکت داشتهاند.
وابسته فرهنگی کشورمان در بمبئی با اشاره به اهم فعالیتهای مرکز گفتگوی ادیان و فرهنگهای سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی گفت: این مرکز در راستای برگزاری گفتوگوهای دینی و به منظور حضور هر چه علمی و مؤثرتر شدن در نشستها، اقدام به تشکیل گروههای علمی ادیان ابراهیمی و ادیان شرقی کرده است.
وی ادامه داد: همچنین شورایی با عنوان شورای سیاستگذاری ادیان که با حضور رییس سازمان و جمعی از صاحبنظران حوزههای گفتوگوی دینی تشکیل میشود که هرماه یکبار کلان سیاستهای مرکز گفتوگوی ادیان را تعیین و تصویب میکنند.
آشوری مهمترین اهداف این مرکز را ایجاد زمینه شناخت و تعارف مبانی دینی ادیان، مکاتب، مذاهب و تمدنها و امکان شناخت و دریافت جریانات جدید دینی، ایجاد تفاهم و رفع سوء تفاهم، قضاوتها، پیشداوری و ذهنیتهای منفی تاریخی از اسلام و جامعه اسلامی در اذهان رهبران و پیروان ادیان، انجام گفتگو به منظور دستیابی به عدالت و حقوق اجتماعی پیروان ادیان و همچنین فراهم آوردن زندگی مسالمتآمیز پیروان ادیان در جهان برشمرد.
اسقف اس. ام. مایکل هم در سخنانی، با معرفی فعالیتهای شورای مذهبی برای گفتوگوی ادیان کلیسای کاتولیک بمبئی هند، اظهار امیدواری کرد در آینده شاهد برگزاری برنامههای مشترک این شورا با خانه فرهنگ ایران در بمبئی باشیم.
کد خبر 4786705
تدوین فلسفه علوم انسانی اسلامی؛ مقدمه فقه حکومتی
نوشته شده توسط Super Userپیش فرض های فقه حکومتی
آیت الله کعبی در این مراسم گفت: «فقه حکومتی» دارای پیش فرض هایی است؛ پیش فرض اول وجود حاکمیت دین در هر زمان و مکان است. بر مبنای این پیش فرض، وجوب اقامه شرع الله و تطبیق شریعت می باشد. پیش فرض دوم وجود رهبری الهی برای پیش برد حاکمیت دین و اقامه شرع الله و تحقق اهداف دین است. پیش فرض سوم وجوب عقلی و شرعی دولت در اسلام است. پیش فرض چهارم آن است که رهبری حکومت اسلامی، تدابیر عالیه برای اداره حکومت در هر زمان و مکان داشته که این تدابیر عالیه در اصطلاح فقه جواهری سیاست های شرعی گفته می شود. پیش فرض پنجم، این است که این تدابیر بر پایه تحقق مصالح عالیه و جلوگیری از مفاسد اتفاق افتاده است. پیش فرض ششم وجود مسئله ای به نام حکم حاکم است و اینکه تمام مسلمین برای تحقق حاکمیت دین، اقامه شرع الله و وجود این تدابیر عالیه که برای جلب مصالح و دفع مفاسد، باید پیش برود برپایه «حکم حکومتی» باشد و امام جامعه باید حکم صادر نماید. پیش فرض هفتم وجود اهداف عالیه اسلام است که امام مسلمین در منظومه معارف اسلام میخواهد اهداف اسلام را ولو به شکل مرحله ای پیش ببرد. اگر این پیش فرض های هفتگانه را در نظر بگیریم آنگاه می توانیم از فقهی به نام «فقه حکومت» حرف به میان بیاوریم.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم افزود: پیش فرض اول یعنی حاکمیت دین و لزوم اقامه شرع الله در دوران صدر اسلام و دوران رسالت در بین همه علماء متفق علیه است و عنوان تجلی حاکمیت و اقامه دین در اجرایی کردن شریعت است. جَعَلْناکَ عَلی شَرِیعَةٍ مِنَ الْأَمْرِ فَاتَّبِعْها وَ لا تَتَّبِعْ أَهْواءَ الَّذِینَ لا یَعْلَمُونَ إِنَّهُمْ لَنْ یُغْنُوا عَنْکَ مِنَ اللَّهِ شَیْئًا وَإِنَّ الظَّالِمِینَ بَعْضُهُمْ أَوْلِیَاءُ بَعْضٍ وَاللَّهُ وَلِیُّ الْمُتَّقِینَ ( ۱۸ و ۱۹ سوره جاثیه)
بعد از رحلت رسول الله، نظام امامت به نظام خلافت تبدیل شد
وی اظهار داشت: بعد از رحلت رسول گرامی اسلام(ص) و در دوران خلفاء اگرچه اولویت های نظام خلافت عوض شده بود و اجتهادهایی در مقابل نص صورت گرفته بود، اما کسی منکر نمیشد که دین باید توسط حکومت اجرا شود و حتی گسترش پیدا کند. در دوران خلافت خلفاء یکی از اضلاع مهم فقه حکومت تلاش شد به حاشیه برده شود و آن امامت الهی بود که متأسفانه نظام امامت به نظام خلافت تبدیل شد و این خیلی اثر گذاشت. ما بجای اینکه تدابیر عالیه ائمه(ع) و رهبری الهی را مانند دوران رسول خدا(ص) برای اجرائی کردن دین در حکومت داشته باشیم، در جامعه یک رویکرد سکولار پیدا شد.
وی گفت: نظام اسلامی و خلفاء با اجتهاد در مقابل نص از اهداف عالیه اسلام که امام مسئول اجرا آن بود زاویه گرفته بودند. البته ائمه(ع) هم در دوران خلفاء نقش داشتند، ولی نقش آن ها نقش مشورتی بود نه حاکمیتی؛ فلذا کار به جائی رسید که نظام ولایت به به نظام خلافت کشیده شد و آنگاه در دوران معاویه به نظام پادشاهی مطلقه رسید و در ده سال خلافت او این روش حکومتداری تثبیت شد تا در زمان یزید فقط و فقط از اسلام یک یک اسم باقی ماند و در چنین وضعیتی امام معصوم(ع) که مسئول اجرای دین است به جائی میرسد که باید خونش را فدا بکند تا اصل دین باقی بماند.
وی در ادامه گفت: در دوران بنی امیه و بنی العباس تلاش عمده ائمه(ع) صرف شد تا حقایق دین حتی المقدور بیان شود و تلاش کردند تا مردم را آشنا کنند که در اسلام هم حکومتی است که با این حکومت فعلی مغایر است و باید برای تحقق آن مبارزه کرد. در اینباره دو کتاب ارزشمند «انسان ۲۵۰ ساله» اثر رهبرمعظم انقلاب و کتاب «اهل بیت علیهمالسلام؛ تنوع ادوار و وحدت هدف» اثر مرحوم شهید صدر(ره) به تفصیل به این مسئله پرداخته است.
این استاد حوزه علمیه گفت: در دوران عصر غیبت سیاسات و تدابیر عالی احکام حکومتی با رویکرد نگاه به اهداف اسلام توسط ائمه(ع) به شکل منظم و جامعی در دست ما نماند و هرچه بود مجموعه ای از پاسخگویی اهل بیت(ع) است یا به تکالیف فردی شیعیان یا به تکالیف اجتماعی و سیاسی با پیش فرض وجود حکومت و نظام غیر شرعی و همین روند هم در دوران عصر غیبت ادامه پیدا کرد و فقهای بزرگ شیعه، نقش ائمه(ع) را در دوران نظام های حکومتی غیر مشروع و نظام های سکولار و نظام های غیر دینی بازتولید کردند؛ یعنی پیش فرض فقهای ما این است که یک دولت جائر و غیر شرعی است تا زمان ظهور حضرت(عج) و ما باید با این دولت جائر بسازیم یا در چارچوب وجود این دولت فکر بکنیم که اهداف اسلام را چگونه پیش ببریم و این اشارات در تعابیر فقهای بزرگ شیعه مانند صاحب جواهر(ره) که قائل به ولایت فقیه با آن قلمرو وسیع است به چشم می خورد.(جواهر الکلام فی شرح شرایع الاسلام جلد ۲۱) ایشان با فرض حکومت جائر و تعامل با آن بحث از ولایت فقیه می کند نه در فرض تعامل ایجابی.
رویکردهای تعاملی فقهای شیعه با حکومت های جائر
آیت الله کعبی گفت: بر اساس سیره فقهاء در عصر غیبت تا دوران انقلاب اسلامی چند رویکرد تعاملی ( چه به صورت سلبی و چه به صورت ایجابی) در نسبت با حکومت های جائر می توان نام برد: رویکرد اول، اعتزال مطلق؛ اینکه حکومت جائر مطلقاً غیر شرعی است و ما نباید هیچگونه تعاملی با ایشان نمائیم و باید تراث ائمه را احیاء بکنیم. رویکرد دوم، تعامل نسبی؛ می توان آن را تعامل نسبی در چارچوب مصالح عالیه و امر به معروف و نهی از منکردانست؛ یعنی اگر میتوانستند در حکومت و مسئولیت و منصبی را تصرف نمایند تا اهداف تشیع را پیش ببرند مانند منصب قضاء. رویکرد سوم، تعامل مطلق؛ همانند شکل حکومتی دولت صفوی که دولت با اذن فقهاء کار می کرد و مشروعیت دولت صفوی در سایه اذن محقق کرکی(ره) بود. رویکرد چهارم، تشکیل دولت در دولت: یعنی در کنار دولت های جائر هر جائی که یک مجتهدی وجود داشت به عنوان نائب عام اما زمان بتواند به قدر مقدور بعضی از احکام اسلام را اجرا بکند. (اعم از فواء قضاوت امور حسبیه فصل خصومت ، حتی گاهی اقامه نماز جمعه و اجرای حدود) رویکرد پنجم، تشکیل عنوان مرجعیت عامه؛ که کل مناطق شیعه نشین تحت زعامت عامه مرجعیت در میآمدند و در کنار دولت های گوناگون جائر سرپرستی واحدی را داشتند. برجستگی این رویکرد از زمان مرحوم شیخ انصاری(ره) شروع شده است. اگر چه ما معتقدیم مرجعیت فقهای شیعه به شکل سنتی از ابتدای عصر غیبت کبری شروع است و حتی در زمان شهید اول نقش بسیار اساسی داشت، اما مرجعیت عامه گسترده ای که همه قلمرو شیعه را در بر بگیرد، نبوده است.
دغدغه فقهی شیعه تحقق نظم شیعی بود
وی اظهار داشت: فقهاء تلاش میکردند تا تکالیف فردی مکلفین را مشخص نمایند و در باب وظیفه اجتماعی- سیاسی نوع خاصی از تعامل (چه به صورت سلبی و چه به صورت ایجابی) را قبول میکردند تا زندگی شیعیان سامان بگیرد و دغدغه آنها یک چیز بود آن هم تحقق «نظم شیعی». بسیاری از فقهاء همچون مرحوم صاحب جواهر(ره) واژه «نظم شیعی» را در مکتوبات خود آورده اند.
این استاد حوزه علمیه قم گفت: با این تفاسیر در فقه سنتی ابوابی که باید به مسائل حکومت بپردازد، یا متروک شد و یا بسیار کم به آن پرداخته شده است، پس بنابر این به خاطر خلاء در نقش امامت الهی، خلاء در وجود دولت شرعی، خلاء در وجود تدابیر عالی و سیاسات عالی برآمده از امامت الهی با فرض وجود دولت مشروع، خلاء وجود یک سیره حکومتی (به جز آن مقطع کمی که در زمان امیرالمومنین(ع) و رسول الله(ص)بود) ، این نکات باعث شد فقه حکومت با این پیش فرض هایی که گفته شد به شکل تحول یافته در تاریخ شیعه شکل نگیرد. اهل سنت که از ابتدا خودشان را مستغنی از امامت الهی میدانستند، مجموعه فقهی را سامان دادند که معروف شده به «فقه سلطانی» یا «احکام سلطانیه». در این جست و خیز اسنادی هم در فقه شیعه برای فقه حکومتی موجود است، اما ا این فضای که توضیح داده شد غالب است.
در دوران مشروطه هم فقها مأیوس بودند که در رأس حکومت قرار بگیرند
وی افزود: در دوران مشروطه هم فقهای بزرگوار ما مأیوس بودند که در رأس حکومت قرار بگیرند. حتی کتاب تنبیه الامه وتنزیه المله مرحوم نائینی(ره) با این اصل نوشته نشده است که قرار است فقهاء حکومت تشکیل بدهند. در دوران مشروطه، نهضت های قانون اساسیگرایی در جهان راه افتاده بود و این مسئله به ایران هم سرایت کرده بود و در ایران نیز فضائی ایجاد شده بود که پادشاهی مطلقه باید مقید به قانون گردد، اما این تقیید به قانون اساسی بی نسبت با قرآن و سنت الهی بود. در این زمان عده ای بر پایه تحقق عدل به دنبال مطالبه عدالتخانه بودند و زمانی که مرحوم شیخ فضل الله نوری فهمید این مشروطه خواهی فریب است و غیر شرعی است در مقابل مشروطه موضع جدی گرفت.
آیت الله کعبی در ادامه گفت: در مقابل ایشان، مرحوم نائینی به دنبال پاسخ گویی سوالات تئوریک اسلام بود و چون در آن زمان، اسلام در موضع تهمت عقب ماندگی در مقابل غرب قرار گرفته بود، ایشان درصدد اثبات و معرفی ظرفیت های پیشرفت اسلام بود و معتقد بود در عمل وقتی فقهاء نمیتوانند در رأس حکومت قرار گیرند، به میزانی که توانایی وجود دارد تا از منکرات جامعه و حکومت کاسته شود، عقلاً و شرعاً باید از این مسئله فروگذار نباشند. با طرح مسئله مشروطه وقتی پادشاهی مطلقه به پادشاهی مقیده تقیید میخورد در واقع ظلم و جور پادشاهی فاسد کاسته خواهد شد، فلذا دوران مشروطه نیز دوران تشکیل حکومت و خیز برداشتن علماء بر اساس ولایت فقیه برای راس حکومت قرار گرفتن نبوده است و حتی در ذهنشان هم نبوده است.
زمینه های فقه حکومتی با گفتمان نهضت انقلاب اسلامی محقق شد
استاد حوزه علمیه قم گفت: در کتاب تقریرات درس اصول فقه میرزای شیرازی(ره) که یکی از بزرگان مشروطه مرحوم موسوی لاری(ره) آن را نوشته است، در مقدمه آمده است که اختلاف علمای مشروطه اختلاف بین عمل و نظر بوده است. هر دو ولایت فقیه را قبول داشتند، اما شیخ فضل الله در تهران بود و اجرائی فکر میکرد و علمای نجف، نظری و تئوریک. تحقق زمینههای فقه حکومتی و پیش فرضهای آن، همزاد با گفتمان نهضت انقلاب اسلامی ایران تشکیل شده است.
امام خمینی(ره) پیشتاز نظریه پردازی فقه حکومتی در دوران معاصر است
وی در ادامه گفت: خاطره ای از زبان مرحوم استاد ما حضرت آیت الله سید محمود هاشمی شاهرودی زمانی که در درس ولایت فقیه حضرت امام(ره) شرکت میکردند خدمتتان نقل میکنم؛ ایشان در زمانی که درس ولایت فقیه مرحوم امام(ره) بلافاصله تایپ میشد، مصرّ بودند که درس ها را شخصاً تقریر نمایند و بنویسند و ظاهراً بعد از گذشت چند جلسه تقریرات را به رویت شهید صدر(ره) رسانده بودند، مرحوم شهید صدر نیز بعد از رویت این تقریرات به ایشان توصیه کرده بودند که حتماً این درس را ادامه دهند، زیرا این مباحث فرق میکند با ولایت فقیهی که تا کنون در فقه مطرح می شده است، زیرا این ولایت فقیه در چارچوب حکومت جائر بوده است، اما این ولایت فقیهی است که از آن تأسیس و تشکیل حکومت فهمیده میشود، لذا باید گفت امام راحل(ره) پیشتاز تدریس ولایت فقیه با رویکرد تشکیل نظام اسلامی است و از این منظر می توان گفت ایشان پیشتاز نظریه پردازی فقه حکومتی در دوران معاصر است با استفاده از گنجینه گرانسنگ فقه اهل بیت بر پایه فقه جواهری. فلذا میتوان فقه حکومتی را هم در تدریس دروس ولایت فقیه، هم در تشکیل نظام اسلامی، هم در تدوین قانون اساسی و هم در اداره حکومت توسط مرحوم امام خمینی(ره) رویت کرد.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم گفت: همه این پیش فرض های هفتگانه فقه حکومتی، با وجود امام راحل و تشکیل نظام اسلامی و تدابیر حکومتیه عالیه و حکم های حکومتی که امام صادر میکرد و نگاه جامعی که به اهداف اسلام در حکومت داشت، محقق شد. لذا امام در نگاه کلام فقهی اش با پیش فرض ولایت عامه فقهی وجود دولت در اسلام، وجود سیاست های شرعیه و تدابیر عالیه سیاسی و احکام حکومتی که صادر میکردند و در واقع فقه حکومتی را پیش بردند. فقه حکومتی بدون تحقق حکومت را نمیتوان از لحاظ نظری و عملی به شکل یک نظام فقهی ارائه بدهیم، لذا یک فقیه بزرگ مثل صاحب جواهر در جای جای کتاب خودشان وقتی به مسائل حکومت می رسد، اشاره میکنند که این مباحث بسیار پیچیده است و امیدواریم زمانی برسد که بتوانیم این پیچیدگی های فقهی را حل نمائیم.
تفاوت فقه سنتی و فقه حکومتی
وی با بیان اینکه نگاه فقه حکومتی، تحقق اهداف اسلام است در بستر حکومت، اما فقه سنتی تنجیز و تعذیر شرعی است، گفت: نگاه فقه حکومتی مصالح و مفاسدش توسط ولی امر و حاکم جامعه بعد از مرحله فعلیت احکام تشخیص داده میشود، اما در فقه سنتی مصالح و مفاسد در مرحله مبادی حکم شرعی قرار دارد. مبادی، حکم و انشاء، فعلیت و تنجیز چهار مرحله است؛ در فقه سنتی آنجایی که از مصالح و مفاسد بحث میکنند به عنوان مبادی حکم شرعی است. مصلحت و مفسده تحت عنوان متعلق حکم شرعی هم در فقه سنتی آمده و من بر اساس جواهرالکلام احصاء کردم ۷۳ مسئله بلند از ابتدای جواهر تا جلد ۴۳ که مصلحت و مفسده در متعلق حکم شرعی آمده و در مورد آنها صاحب جواهر نظر داده است، اما پیش فرض او حکومت جائر است.
عضو مجلس خبرگان رهبری گفت: در فقه سنتی، «سیاسات» تدابیری است که فقیه برای تعیین تکلیف افراد مشخص میکند، نه برای اداره حکومت و جامعه. بنابر این «سیاسات» هم متفاوت است که بنده برای این مسئله، حدود ۱۲ نوع «سیاست» ذکر کرده ام که با رویکرد فقه حکومتی در جواهرالکلام پاسخش متفاوت خواهد بود.
فقه پویا یک نحوه اجتهاد آزاد در مقابل فقه سنتی بود
آیت الله کعبی تصریح کرد: حضرت امام(ره) و رهبری(حفظه الله) میخواهند فقه حکومتی در بستر فقه سنتی و حفظ اصالت ها رشد نماید، فلذا تأکید دارند کسانی فقه حکومتی را تدریس کنند که کرسی درس خارج داشته باشند و نباید مباحث فقه حکومتی را مبتذل، ضعیف و بدون پایه در حوزه معرفی کرد. در ابتدای انقلاب دو رویکرد فقه پویا و فقه سنتی ایجاد می شود؛ فقه پویا یک نحوه اجتهاد آزاد در مقابل فقه سنتی بود، فلذا امام فرمودند: «همین فقه سنتی، پویاست و من معتقد به فقه جواهری هستم». رهبری معظم(حفظه الله) هم عمیقاً معتقد به فقه جواهری هستند و در دروس خارج و آثار ایشان مثل کتاب «جهاد» و همچنین در بحث های مکاسب و قصاص ایشان، رویکردی صد درد صد جواهری و با فرض حکومت دینی و پیش فرض های هفتگانه دارند.
تأسیس فلسفه علوم انسانی اسلامی؛ مقدمه فقه حکومتی
وی در پایان گفت: فقه حکومتی بسترهای نظامساز می خواهد. چند مقدمه برای این نظام سازی لازم است و به نظر بنده ابتدا باید « فلسفه علوم انسانی اسلامی» تدوین شود و سپس مبتنی بر آن، باید نظامات اسلامی بر پایه کتاب و سنت تنظیم گردد، مانند نظام فرهنگی، نظام اجتماعی، نظام سیاسی،نظام اقتصادی و...؛ آنگاه بر مبنای نظامات و بهره مندی از «اصول فقه» ما باید بتوانیم مسائل اصول فقه را با «رویکرد حکومت» برجسته نماییم و در مرحله بعدی باید قاعده سازی فقهی متناسب با رویکرد نو صورت پذیرد؛ در مرحله آخر نیز باید «تدویب» و صورتبندی جدید ساختار فقهی انجام گیرد. من معتقدم وسائل الشیعه و جواهرالکلام برای رونق دادن به فقه حکومتی در حوزه ها نیازمند به «تدویب» جدیدی است. ما حتی فقه عبادت را هم با رویکرد حکومت می توانیم تدویب نمائیم.
ابلاغ دستور رهبر معظم انقلاب برای ساماندهی وضع کاغذ
نوشته شده توسط Super Userوحید حقانیان، معاون امور ویژه دفتر مقام معظم رهبری، پس از پایان بازدید حضرت آیت الله خامنه ای، با حضور در جلسه مشترک وزرای صنعت و ارشاد که در ابتدای بازدید وزیر صنعت از نمایشگاه بین المللی کتاب تشکیل شده بود، دغدغههای رهبر انقلاب درباره موضوع کاغذ و اثرات آن بر حوزه نشر را به اطلاع وزرای صنعت و ارشاد رساند.
پس از ابلاغ دستور مقام معظم رهبری، جلسهای با حضور رحمانی و صالحی وزاری صنعت و ارشاد و مسئولان مرتبط در دو وزراتخانه و نمایندگان از صنف نشر در محل نمایشگاه کتاب برگزار شد.
یادآور میشود رهبر انقلاب صبح امروز در بازدید از نمایشگاه کتاب تهران و استماع نظرات ناشران بر ساماندهی وضع کاغذ توسط وزاری صنعت و ارشاد تاکید کردند.
هشدار مقام روس درباره گسترش داعش در آسیای مرکزی و جنوب شرق آسیا
نوشته شده توسط Super Userوزیر دفاع روسیه اعلام کرد که تروریستهای داعش پس از شکست در سوریه به آسیای مرکزی و جنوب شرق آسیا میروند.
وی که در نشست وزیران دفاع سازمان شانگهای گفت: مهم است که اشاره کنیم بعد از شکست داعش آنها از سوریه و عراق به مناطق دیگر میروند از جمله آسیای مرکزی و جنوب شرق آسیا. در نتیجه آن جرایم فرامرزی افزایش مییابد و بستر مناسبی برای تحرکات افراطی و جدایی طلبانه ایجاد میشود و شبکههای تروریستی ایجاد میشود به ویژه که وضع در افغانستان دشوار است.
شویگو تاکید کرد: داعش مواضعش را در افغانستان به منظور گسترش در منطقه تقویت میکند. آنچه نگران کننده است تقویت مواضع داعش و استفاده از افغانستان به عنوان سکویی برای اقدامات توسعه طلبانه در منطقه است.
شویگو تاکید کرد: داعش مواضعش را در افغانستان به منظور گسترش در منطقه تقویت میکند. آنچه نگران کننده است تقویت مواضع داعش و استفاده از افغانستان به عنوان سکویی برای اقدامات توسعه طلبانه در منطقه است.
حجتالاسلاموالمسلمین محمد قمی رئیس سازمان تبلیغات اسلامی در نشستی صمیمانه با اعضای شورای سیاستگذاری جایزه جهانی فلسطین، پرویز، میثم نیلی، علیرضا قزوه، سردار ناظری رئیس مجمع ناشران دفاع مقدس، استاد طراد حماده شاعر و نویسنده لبنانی و وزیر کابینه لبنان در دورهٔ قبل و نایب رئیس شورای سیاستگذاری جایزه جهانی فلسطین، بدیع الصقور شاعر و نویسنده سوری و عضو اتحادیه نویسندگان عرب و از مؤسسینجایزه جهانی فلسطین، زارعی رئیس انجمن ناشران جهان اسلام، مهدی رعد و حماده از لبنان، اراوی رئیس ناشران کشور عراق و رئیس نمایشگاه بینالمللی بغداد، ولید الحمد استاد دانشگاه و شاعر لبنانی، شکیبایی رئیس خبرگزاری قدسنا، هورسوم او غلو از نویسندگان و ناشران کشور ترکیه و صابر علی مریم مدیر مؤسسه ادبی فرهنگی در پاکستان و از فعالان مبارزه با صهیونیسم در این کشور»؛ که در سالن اجتماعات حوزه ریاست سازمان تبلیغات اسلامی برگزار شد، دیدار و گفتگو کرد.
در ابتدای این مراسم طراد حماده نایبرئیس شورای سیاستگذاری جایزه جهانی فلسطین خطاب به حجتالاسلام قمی گفت: ما امیدواریم که از توصیه و راهنمایی و همچنین همکاری شما و سازمان تبلیغات اسلامی بهرهمند شویم. و درزمینهٔتبادل تجربهها و طرحهای موجود در حوزه دفاع از فلسطین همکاری کنیم.
وی در مورد اهمیت تبلیغ و موضوع جایزه فلسطین تصریح کرد: ضرورت این جایزه برمیگردد به اهمیت موضوع فلسطین که یک قضیه محوری و اولویت اصلی ما است و ما معتقدیم حلوفصل تمام مسائل موجود حول محور عدالت در جهان اسلام از طریق فلسطین قابل تحقق است.
استاد طراد حماده با بیان اینکه موضوع فلسطین یک ضرورت وجودی دارد و موضوعی ریشهدار و اصیل است و این اصالت در حوزه ادبیات هم جریان دارد عنوان داشت: موضوع فلسطین بهطور کل یک موضوع انسانی است و در حوزه آزادیخواهی، عواطف و نوعدوستی باعث تعالی انسان میشود.
نایب رئیس شورای سیاستگذاری جایزه جهانی فلسطین، گفت: جایزه جهانی فلسطین که در ارتباط مستقیم با موضوع فلسطین است یک جایزه ضروری، تکلیفی و امری است که باید عهدهدار انجام آن شد.
وی افزود: یکی از اهداف شکلگیری جایزه جهانی فلسطین این است که جوانان را برای تحقیق و نوشتن و ناشران را برای انتشار کتب مختلف در مورد فلسطین تشویق کنیم و نتیجه و دستاورد تمام این فعالیتها درنهایت تشویق و ترغیب مردم به خواندن کتاب در مورد فلسطین است.
شاعرو نویسنده لبنانی با اشاره به این موضوع که جمهوری اسلامی توسط امام خمینی (ره) که یک عالم، حکیم، عارف و شاعر بود بنیانگذاری شد تأکید کرد: جمهوری اسلامی ایران یکی از جمهوریهای نادر در جهان است که یک حکیم عارف و شاعر آن را بناکرده است و این جایزه نیز عشق و حب جمهوری اسلامی نسبت به موضوع فلسطین را نشان میدهد و باید قدردان ارزشهایی بود که امام خمینی (ره) بنیانگذاریی کردند.
محسن پرویز نیز در این مراسم اذعان داشت: باهمتی که دوستان در مجمع ناشران انقلاب اسلامی و دفاع مقدس انجام دادند درنهایت جایزه جهانی فلسطین شکل گرفت و یک شورای سیاستگذاری برای این جایزه تعیین شد همچنین یک شورای اجرایی هم تشکیل شد تا پیگیر کارها باشد در این راستا فراخوانی آماده و بنا شد ظرف مدت ۶ ماه آثار از سراسر جهان جمعآوری شود و بعد مورد داوری قرار بگیرند.
وی بیان کرد: در جلسه اول شورای سیاستگذاری در مورد این موضوع که ما عنوان این جایزه را مقاومت بگذاریم یا فلسطین بحث شد و نظر جمع این بود که فلسطین در واقع محور مقاومت است. همچنین در انجمن قلم ایران یک جایزه داخلی برای فلسطین مصوب شد که مقدمهای است برای این جایزه جهانی.
پرویز افزود: باید گفت دوستانی که در خارج از کشور و در جبهه مقاومت فعالیت دارند، خبرگزاری قدسنا و جمعیت حمایت از مردم فلسطین در تأسیس جایزه بسیار کمک کردند و امیدوارم این جمعآوری آثار در مورد فلسطین به افزایش تولیدات در این حوزه منجر شود.
الراوی رئیس ناشران کشور عراق و رئیس نمایشگاه بینالمللی کتاب بغداد گفت: ما در مورد یک موضوع مهم بحث میکنیم و آن آزادی سرزمین مقدس فلسطین است اما چند نکته در این میان وجود دارد که مایلم آنها را مطرح کنم.
رئیس نمایشگاه بینالمللی کتاب بغداد اظهار داشت: حضور کمرنگ جمهوری اسلامی در نمایشگاه بینالمللی بغداد مشهود بود. این موضوع برای ما سخت و دردناک است که شاهد باشیم جمهوری اسلامی ایران با این تاریخ و فرهنگ عمیق در چنین سطحی در نمایشگاه شرکت کند.
وی خطاب به حجتالاسلام قمی گفت: از شما میخواهم در چنین عرصههایی که حضور تبلیغی بسیار اهمیت دارد مساعدت و همکاری کنید تا شاهد حضور بیشتر ناشران ایرانی باشیم. کشورهای دیگر حضوری گسترده در این نمایشگاه دارند. بهعنوان مثال کشور مصر با ۱۱۴ غرفه در نمایشگاه بینالمللی بغداد شرکت کرد و عربستان سعودی در غرفهای ۶۰۰ متری آثار خود را به منصهٔ ظهور گذاشته است و ۲۳ کشور در این نمایشگاه حضور دارند. صابر علی مریم مدیر مؤسسه ادبی فرهنگی در پاکستان در این دیدار ضمن بیان این موضوع درکشور پاکستان یک سازمان مردم نهاد در حمایت از فلسطین وجود دارد و مدت ۲ سال است که فعالیت میکند و بنا دارد تا فعالیتهای خود را گسترش دهد گفت: از سال ۲۰۱۱ این سازمان مردم نهاد با هند، ایران، لبنان و دیگر کشورها در اروپا در عرصه صهیونیسم ستیزی به صورت اشتراکی فعالیت میکن و در یک برهه زمان. از طریق سوریه و بعد از طریق مصر با کشتی؛ کمکهای این سازمان مردم نهاد به غزه ارسال میشد البته باید گفت که در گذشته این همه فعالیت درمورد فلسطین در پاکستان وجود نداشته و حتی امروز در پاکستان، خبرگزاری قدس در موضوع فلسطین فعالیت میکند.
زارعی رئیس انجمن ناشران جهان اسلام در ادامه این نشست اظهار داشت: این نگاه واقع بینانه که رژیم صهیونیستی ۲۵ سال دیگر را نخواهد دید عمق نگاه استراتژیک رهبر معظم انقلاب را نشان میدهد؛ این دیدگاه ژئوپلتیک جهان اسلام را به ژئو استراتژیک ارتقا میدهد؛ فرمایش رهبر انقلاب در این مورد برای ما یک امر ولایی و راهبردیست. ما وظیفه داریم این عمق استراتژیک را در عرصههای مختلف به منصه ظهور برسانیم و یکی از مهمترین این عرصهها عرصه فکر، اندیشه، قلم و ادبیات است. و در این بین حوزهی نشر و ادب مؤثرترین حوزه محسوب میشود.
حجتالاسلام قمی در پایان این نشست ضمن ابراز خوشحالی از عضویت در این جمع تأکید کرد: حمایت ما از جایزه جهانی و موضوع مهم فلسطین ایمانی، اعتقادی، قلبی و عملی است و این موضوع هم به خاطر فهم ما از حق، عدالت، مکتب و اسلام است و ما باور داریم که «و من أَصدَقُ مِنَ اللَّهِ قیلًا» و «إِنَّ وَعْدَ اللَّهِ حَقٌّ».
رئیس سازمان تبلیغات اسلامی یادآور شد: امام خمینی (ره) شاعر و حکیم بودند و این تعبیر را حضرت آیتالله خامنهای در مورد امام خمینی فرمودند که امام (ره) حکیم بودند. حکیم به باطن نظر میکند و اگر امام (ره) از فتح لبنان و فلسطین سخن گفتند و حضرت آیتالله خامنهای از این و عده قریبالوقوع نابودی صهیونیسم سخن به میان آوردند برای ما این سخنان حجت است.
حجتالاسلام قمی با تأکید بر اینکه ما خادم خادمین و مجاهدین آرمان فلسطین و قدس هستیم خاطرنشان کرد: ما نمیتوانیم به موضوع گردن زدن افراد طالب حق در عربستان سعودی بیتفاوت بمانیم. چه در مقام یک مسئول و چه بهعنوان یک انسانی که طالب حق و عدالت است.
در پایان این مراسم هور سوم او غلو از نویسندگان و ناشران کشور ترکیه چندین کتاب منتشرشده توسط ناشران ترکیه را به رئیس سازمان تبلیغات اسلامی هدیه داد.
ساز و کارهیات رسیدگی به امور موسسات قرآنی باز طراحی می شود
نوشته شده توسط Super Userبه گزارش خبرنگارمهر، پس از پیگیری های فراوان از مسئولین شورای توسعه فرهنگ قرآنی و عدم پاسخگویی در خصوص صحت و سقم مصوبات چهل ودومین جلسه، یک عضو حقیقی و حاضر در جلسه در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص مصوبات این جلسه، گفت: مصوبه ای برای انحلال هیات نداشتیم. وزیر فرهنگ و ارشاداسلامی و رییس سازمان تبلیغات در رابطه با ادامه و نحوه کار هیات رسیدگی به امورموسسات به همفکری رسیدند و پیشنهاد مشترک دو امضایی را به شورای توسعه ابلاغ خواهند کرد.
وی ادامه داد: ممکن است در این همفکری به این نتیجه برسند که هیات منحل و یا هیات جدیدی تشکیل شود که در فرصت یک ماهه تا جلسه بعدی شورای توسعه تصمیمات اتخاذ می شود.
این عضو حقیقی حاضر در جلسه شورای توسعه با اشاره به اینکه صدور مجوز موسسات قرآنی به روال قبل بازگردانده شده است، تصریح کرد:با توجه به تفاهمی که میان رییس سازمان تبلیغات اسلامی و وزیرفرهنگ وارشاد اسلامی منعقد شده سازو کار جدید برای هیات رسیدگی به امور موسسات قرآنی بازطراحی می شود و حتی ممکن است ترکیب اعضای آن نیز تغییر کند. بر همین اساس قرار بر این شد که صدور مجوز را هر دو سازمان با طراحی جدید داشته باشند تا دوگانگی های قبلی را نداشته باشد.
وی در خصوص مصوبه دوم نیز اذعان داشت: همچنین قرار شد رییس سازمان فرهنگ و ارشاداسلامی و رییس سازمان تبلیغات وضعیت ادغام دو اتحادیه قرآنی را تعیین تکلیف کنند.
هیأت رسیدگی به امور مؤسسات قرآنی به منظور ایجاد ساز وکار لازم برای هماهنگی دستگاهها در اجرای ضوابط و مقررات تأسیس مؤسسات فرهنگی قرآن و عترت (ع) و حُسن تعامل، هماهنگی و همافزایی در انجام وظایف مصرّح و قانونی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان تبلیغات اسلامی و اتخاذ روشهای مطلوب در عرصه ساماندهی مشارکتهای مردمی و صدور مجوز و نظارت بر فعالیتهای آنها، در سال ۹۴ بر اساس مصوبه شورای توسعه فرهنگ قرآنی تشکیل شد که عدم پاسخگویی به موقع مدیران قرآنی در این خصوص ابهامات زیادی را ایجاد کرده است.
بیشتر...
راز هراس تل آویو از آغاز جنگ با حزب الله لبنان/ چماقی که شکست
نوشته شده توسط Super Userرژیم صهیونیستی هرازگاهی از رزمایش هایی به منظور آمادگی برای رویارویی آتی در جبهه های جنوبی و شمالی دم می زند و مانوری که اخیرا شروع کرده نیز به منظور آمادگی برای جنگ در دو جبهه شمال یعنی با حزب الله و جنوب با گروههای فلسطینی به شکل همزمان است. این به موازات انتخاب «آویو کوخاوی» به عنوان رئیس جدید ستاد ارتش رژیم صهیونیستی است.
تردیدی نیست که صهیونیستها به شدت از جبهه شمالی و جنوبی هراس دارند و تحرکات آنها نیز از این ترس و وحشت نشات می گیرد.
«آلون بن داوید» تحلیلگر امور نظامی کانال ۱۰ تلویزیون رژیم صهیونیستی که روابط محکمی با موسسه امنیتی در تل آویو دارد، اعلام کرد: «حمله به حزب الله لبنان، اسرائیل را وارد یکی از سخت ترین جنگهایی که می شناسیم، می کندحمله به حزب الله لبنان، اسرائیل را وارد یکی از سخت ترین جنگهایی که می شناسیم، می کند. باید با احتیاط عمل کرد. امکان جنگ در دو جبهه شمال و جنوب نیست و اگر نتانیاهو چشمانش به سوی شمال باشد، مفهمومش آرامش جبهه جنوبی است».
از سوی دیگر «اسحاق بریک» از ژنرال های احتیاط در گزارشی به کمیته خارجی و امنیت وابسته به کنیست رژیم صهیونیستی به کمبودها و دغدهه هایی که ارتش رژیم صهیونیستی با آن دست و پنجه نرم می کند، پرداخته است.
وی اذعان کرد: «حقیقت اوضاع را باید از زبان افسران جویا شد تا متوجه اوضاع واحدهای مخازن اضطراری و کمبود خطرناک نیروی انسانی و تعمیر و نگهداری تانکها و نفربرها بشویم. نظامیانی که من با آنها سخن گفتم از مشکلات شدید و بی شمار سخن گفتند. آنچه من به شما(اعضای کنیست) می گویم از فرماندهان عالی رتبه ارتش نخواهید شنید. به شما توصیه می کنم با نظامیان گفتگو کنید تا در جریان واحدهای مخازن اضطراری قرار بگیرید و شما را از مشکلات آگاه کنند. ارتش اسرائیل با مشکلات عدیده ای روبرو است که مهمترین آنها چالش نیروی انسانی است. این مشکلات نیاز به حل اساسی دارند و رئیس جدید ستاد باید آنها را حل کند».
واقعیت این است که پس از جنگ ۳۳ روزه در سال ۲۰۰۶، فرماندهان امنیتی رژیم صهیونیستی ارزیابی های جنگی به عمل آوردند تا میزان توان بازدارندگی تل آویو را بسنجند اما جنگهایی که این رژیم با فلسطینی ها انجام داده در واقع مقیاس کوچکتری از جنگ با حزب الله بوده و آخرین مورد نیز در هفته گذشته رخ داد و نشان داد که توان بازدارندگی رژیم صهیونیستی از بین رفته است.
درباره علت آن باید گفت که به عواملی متعددی مربوط می شود از جمله اینکه ارتش رژیم صهیونیستی با وجود اینکه برتری هوایی خود را تاکنون حفظ کرده اما کارایی لازم را در برابر زیرساختهای نظامی مخفی و پنهان ندارد. نیروی هوایی این رژیم شاید بتواند اهداف زیادی که قابل مشاهده هستند نابود کند اما در برخورد با جنبش ها و گروههای مسلحی که شیوه جنگ فرسایشی را دنبال می کنند و دست به تحرکات پنهان می زنند، عاجز است.
جنگ فرسایشی مقاومت، دشمن را به زانو در می آورد
در ثانی فقدان توان بازدارندگی رژیم صهیونیستی به پیشرفت توان گروههای مقاومت مربوط می شود که توان موشکی قوی دارد که اجازه ورود به جنگ فرسایشی برای مدت زمان طولانی را می دهد و این در شرایطی است که گنبد آهنین رژیم صهیونیستی توان لازم را ندارد و بنابر این بخش اعظم موشک هایی که از سوی مقاومت لبنان و فلسطین به سوی صهیونیستها شلیک خواهد شد، به هدف می رسند. این زمانی برای صهیونیستها دردناک تر می شود که توجه شود که مقاومت فلسطین که توان موشکی اش در مقیاسی کمتر در مقایسه با حزب الله لبنان است می تواند ضربه مهلکی به تل آویو وارد کند حالا اگر رژیم صهیونیستی بخواهد با حزب الله بجنگند چه وضعیتی خواهد داشت.
موضوع سوم اینکه اسرائیلی ها به توان ارتش خود اعتمادی ندارند اسرائیلی ها به توان ارتش خود اعتمادی ندارند و این پس از چند تجربه شکست خورده است و آنها ورود به جنگ طولانی مدت بدون تحقیق نتیجه ملموسی را بر نمی تابند.
رژیم صهیونیستی از سویی توان دیکته شروط سیاسی به نفع خود را ندارد و در مقابل هم گروههای مقاومت به تقویت توان جنگی خود افزوده و می افزایند و تل آویو قادر به توقف این روند یعنی تقویت و تجهیز گروههای مقاومت نیست.
اسرائیل در جنگ آتی با حزب الله مجبور به هدف قرار دادن مراکز و تاسیسات زیربنایی لبنان خواهد بود تا مانع از فرسایشی شدن و طولانی شدن جنگ شود. یعنی در شرایطی که حزب الله لبنان به دنبال تکرار پیروزی سال ۲۰۰۶ البته با وارد کردن ضربات دردناک بیشتر است در مقابل رژیم صهیونیستی با هدف قرار دادن لبنان تلاش خواهد کرد که دخالت های منطقه ای و بین المللی برای توقف جنگ را دنبال کند تا وارد جنگ فرسایشی نشود.
به اعتقاد برخی کارشناسان، تل آویو در جنگ آتی از بیم شکست دست به هر کاری خواهد زد و همه توان خود را به کار خواهد بست تا در مدت زمان کوتاه به اهدافش برسد اما واقعیت آن است که با وجود همه آنچه مقامات رژیم صهیونیستی در سر می پرورانند، شکست اخیر در غزه بار دیگر زنگ خطر را برای تل آویو به صدا درآورد که به نفع این رژیم نیست که وارد جنگ با حزب الله لبنان شود و همین ترس و آماده نبودن سبب شده است که از سال ۲۰۰۶ به بعد از جنگ پرهیز کند و از سویی هر گونه تلاش رژیم صهیونیستی برای احیای توان بازدارندگی از دست رفته هم با تحرکات حزب الله روبرو خواهد شد.
قدر مسلم آن است که رژیم صهیونیستی همواره از جنگ به عنوان چماقی برای تهدید استفاده کرده است اما در حال حاضر اوضاع کاملا برعکس شده استرژیم صهیونیستی همواره از جنگ به عنوان چماقی برای تهدید استفاده کرده است اما در حال حاضر اوضاع کاملا برعکس شده است. مقامات نظامی و سیاسی رژیم صهیونیستی به جبهه داخلی خود اطمینان داده اند که وارد جنگ جدید نخواهند شد و این ناشی از وحشت آنها از نتایج فاجعه بار هر جنگی برآنهاست.
جبهه داخلی هم از هرگونه اظهارات جنگ طلبانه مقامات خود ضد حزب الله با توجه به نتایج هولناک آن برای آنها در هراس هستند و هم از کوتاه آمدن این مقامات و اینکه وارد جنگ نخواهند شد در هراس هستند. این تزلزل در مواضع بیشتر جبهه داخلی رژیم صهونیستی را به وحشت فرو می برد زیرا گاهی این مقامات اعلام می کنند که جنگ آنقدر تبعاتی نخواهد داشت و زمانی دیگر تبعات هر جنگی را ویرانگر می دانند.
واقعیت این است که رژیم صهیونیستی در جنگ آتی و هر جنگی پس از آن راه به جایی نمی برد و هرگز پیروز نخواهد شد. مقاومت لبنان همانگونه که سید حسن نصرالله دبیر کل حزب الله لبنان گفت؛ آماده تر از قبل است.
دبیر کل حزب الله لبنان اخیرا اعلام کرد: «نقطه ثقل اساسی امروز درباره اوضاع لبنان توان موشکی مقاومت است که به برکت این توان موشکی دشمن جرات حمله به لبنان را ندارد. امنیتی که ما هم اکنون در آن به سر می بریم به علت این معادله است و از همین رو شاهد هستیم که دشمن تمرکز خود را بر توان موشکی مقاومت از طریق ایجاد هراس و فشار دیپلماسی و ایجاد حالت ترس قرار داده است. خطاب به اسرائیلی ها می گویم که هر تجاوزی به لبنان یا حمله هوایی حتما با واکنش روبرو خواهد شد و مقبول نخواهد بود که دشمن مشابه قبل، بازگردد و لبنان را عرصه تاخت و تاز خود قرار دهد».
مشورت مقدم بر استخاره است/ ائمه چگونه استخاره می کردند؟
نوشته شده توسط Super Userحجت الاسلام فاطمی نیا گفت: دعای ۳۳ دعای استخاره است. استخاره دو گونه است، یک وقت انسان با قلب و زبان خود از خدا خیر می خواهد که استخارۀ اصلی هم همین است. نوع دیگر استخاره به این شکل است که با تسبیح یا قرآن استخاره را انجام میدهند و آن بحث دیگری است. اینجا امام استخارۀ قلبی را ذکر میکند، منتها مثل حوائج دیگر که انسان از خدا میخواهد در اینجا امام به ما میآموزد که خدا به قلب ما بیندازد که کدام کار بهتر است؟ این خیلی مهم است. این دعا ممکن است که مستجاب شود شاید هم مستجاب نشود و متوجه اینکه کدام کار بهتر است نشویم، که باز هم از پروردگار میخواهیم. اصل این است که امام میخواهد بگوید که کار دست خدا است، در استخاره با قرآن و تسبیح هم همین است و کار دست خدا است.
وی ادامه داد: در مورد کلمۀ استخاره و اینکه استخاره از کجا مشتق شده است؟ بحثی وجود دارد. استخاره در اصل از خیر گرفته شده است و یعنی طلب خیر. منتها در این رابطه یکی از فقها بهنام محمد بن ادریس عجلی که مرد بسیار بزرگی بوده، کتابی دارد به نام سرائر و در آن میگوید استخاره از خوار گرفته شده و خوار صدایی است که بچۀ گاو از خود در میآورد این اصطلاح چه ربطی به استخاره دارد؟ سید علی خان میفرماید که این کلام از این مرد بزرگ عجیب است و استخاره یعنی طلب خیر که با معنای مورد نظر ادریس تفاوت دارد. در ادامه سید علی خان میگوید اینکه استخاره به معنای طلب خیر است و آن را ربط دهیم به خوار این غلط است چون دو لفظ به هم شباهتی ندارند و گفتار باطلی است زیرا این دو کلمه به هم ربطی ندارند. اینجا استخاره از استخیار گرفته شده که اجوف یایی است در حالیکه که استخارهای که از استخوار گرفته شده اجوف واوی است. سید میفرماید اینها را به هم ربط دادن نوعی باطل گویی است. پس اصل استخاره از استخیار گرفته شده یعنی طلب خیر از خدا.
وی افزود: استخاره این است که هر کاری که میخواهیم انجام دهیم از خدا طلب خیر کنیم. بزرگان دین همواره گفتهاند که مشورت مقدم بر استخاره است. استخاره وقتی است که ابهامی در گوشههای قلب شخص بماند. یک زمانی مشورت هم نتیجه نمیدهد و یا شرایط مشورت وجود ندارد، در اینجا شخصی که شرایط استخاره کردن را داشته باشد میتواند استخاره را انجام دهد. در روایات آمده است که پیامبر اکرم استخاره را به اصحاب خود آموزش میداده مانند اینکه یک سوره از قرآن را آموزش دهد و میفرمود چنانچه یکی از شما قصد انجام استخاره داشت دو رکعت نماز بخواند سپس بگوید خدایا من از تو به واسطۀ علمت خیر میخواهم.
حجت الاسلام فاطمی نیا گفت: حضرت صادق نیز فرمود برای استخاره دو رکعت نماز بخوان و بگو خدایا در این کار به ما خیر عطا کن. این هم یک نوع استخاره است. امام جواد نیز برای استخاره صد مرتبه ذکر استخیر بالله را تکرار میکردند و دو رکعت نماز میخواندند. در نمونۀ دیگری از استخاره امام صادق فرمود اگر امر مهمی برای شما پیش آمد با خدا مشورت کنید و اگر خدا به قلبت انداخت آن را انجام بده و این استخاره به این طریق است که بعد از نماز واجب سجده به جا میآورد و در آنجا میگوید خدایا بهترین کار را نشانم بده، سپس ببیند چه چیزی به دلش افتاد و همان را انجام دهد.
وی ادامه داد: پس استخارهای که امام سجاد در اینجا آورده است مربوط به تسبیح و قرآن نیست، فقط طلب خیر با زبان است.
وی افزود: شیخ مفید فرموده استخاره در واجبات نیست، در چیزی که خدا نهی کرده نیز استخاره وجود ندارد و استخاره در مباح و مستحبات است. از آداب استخاره کننده این است که شخص استخاره کننده ظاهر خود را از آلودگیهای حدث و خبث طاهر کند.
این کارشناس دینی گفت: همچنین باطن خود را از شک و ریب پاک کند. در ادامه میفرماید که دو رکعت نماز بخواند و بعد از حمد هر سورهای که میخواهد بخواند و در رکعت دوم قنوت را به جا آورد. در این نماز و دعا تا زمانی که تمام شود با قلب و روح خود به خدا توجه کند و از خدا خیر بخواهد.
حجت الاسلام فاطمی نیا ادامه داد: در بارۀ استخاره با قرآن و تسبیح نیز شیخ مفید میگوید در آنجا نیز مؤدبانه برخورد کنید چه خوب بیاید چه بد باید حال یکسانی داشته باشید و در هر صورت سپاس خدا را به جای آورید.
وی افزود: روایاتی نیز وجود دارد که سفارش شده با قرآن استخاره کنید، استخارۀ قرآن بسیار مشکل است و باید به شخص موهبت داده شود وگرنه هرکسی توانایی انجام چنین استخارهای را ندارد. در استخاره باید معقول بوده و شخص استخاره کننده هم باید بر این امر وارد باشد. البته فراموش نشود که استشاره مقدم است.
وی گفت: در دعای استخارۀ حضرت فقط قلب و زبان مطرح میشود و فقط معنای خیر داشته و بحث تسبیح و قرآن مطرح نیست. حضرت در این دعا میفرماید: خدایا من در این دعا طلب خیر میخواهم به سبب علم خودت کار خوب را به من حکم کن. الهام کن به ما معرفت اختیار را. خدایا اگر انتخاب صحیح را بر ما الهام کردی شک را از دل ما بیرون کن.خدایا معرفتی به ما عطا کن تا به آنچه برای ما مقدر کردهای راضی باشیم.
حجت الاسلام فاطمی نیا ادامه داد: بازی کردن با استخاره و تکرار مداوم یک استخاره خطرناک است. البته اگر بعد از چند ماه شرایط استخاره تغییر کرده باشد، میشود مجددا استخاره گرفت با توجه به این نکته که استخاره برای اصل یک عمل باشد نه شرایط ظاهری آن. همچنین تأخیر و یا تأجیل آنچه خدا برایمان مقرر کرده را نباید بخواهیم.
وی در پایان گفت: پس در این دعا حضرت طلب خیر از خدا میخواهد و این دعای مهمی است. همچنین در این دعا میخواهد هرچه خیر ما بود بدون شک و ریبی به آن راضی شویم. یکی از فواید استخاره این است که انسان را به یک سو میبرد و تردید را از انسان دور میکند. استخاره این نیست که دلخواه ما روی دهد بلکه چیزی که خدا میپسندد میآید، و آن خیر ما خواهد بود. عمدۀ این دعا این است که خدا معرفت برگزیدن را به ما الهام کند.
گزارش از خبر گذاری مهر
یک عمر مبارزه و حق طلبی؛ از نهضت 42 تا فتنه 88
نوشته شده توسط Super Userسید مهدی طباطبایی را همه می شناختند؛ همان پیرمردِ مهربان برنامه های صدا و سیما که در مناسبت ها درس اخلاق می گفت و با یادی از ائمه اشک بر چشمانش جاری می شد. بدون تعارف بود و هر نکته ای را که به ذهنش می رسید درست را بیان می کرد تا جایی که صراحت لهجهاش او را روزگاری از تلویزیون دور کرد.
مبارز، حق طلب و شجاع
مرحوم طباطبایی نواده سید محمدکاظم طباطبایی یزدی و آیت الله سید عبدالهادی شیرازی بود. گرچه مرحوم طباطبایی را به عنوان استاد اخلاق می شناختند اما وی بر خلاف مشی موجود در آن روزها، که معمولا حوزه های علمیه سعی در عدم ورود به مسائل مختلف سیاسی را داشتند؛
به گفته خودش آشنایی اش با امام خمینی (ره) چنین روندی داشته: «امام خمینی هفت سال پس از پسرعمههای من منزل مقابل خانه آنها را خریدند. ما از هفتسالگی در آن خانه بودیم. آقای هاشمی رفسنجانی هم داماد خانواده مرعشی بود و در همان خانه بود. اولین روزی که آقای خمینی اثاث آورد... این اولین آشنایی من با امام خمینی در سال 1328 بود.»
او در جریان آغاز نهضت حضرت امام در سال 1342 به زندان افتاد و علت دستگیری هم فعالیت و همکاری با فدائیان اسلام بود.
سید مهدی طباطبایی در طول اقامتش در شهر قم در محضر آیت الله بروجردی و امام خمینی(ره) به فعالیت می پرداخت اما عمده فعالیت وی در مبارزات سیاسی به حضور در مشهد باز میگردد. شاید کمتر کسی بداند که این سید مهدی طباطبایی بود که طرح لایحهی کاپیتولاسیون را افشا کرد. او در این باره می گوید: «ماجرای کاپیتولاسیون را «عماد تربتی» (سناتور زمان شاه) شب به خانه آقای کفایی (میرزا احمد کفایی از روحانیون وابسته به دربار) آمد و گفت و همان شب هم ما نامهای به آقای سعیدی دادیم و وی هم به آقای خمینی گفت...»
وفادار به انقلاب و در کنار رهبر
مرحوم طباطبایی همواره نسبت به انقلاب وفادار، دلسوز و دغدغه مند بود. ایشان در مصاحبه ای و پس از انتشار قسمت هایی از مراسم انتخاب آیت الله خامنهای به عنوان رهبر معظم انقلاب در سال 1368، در گفتگویی بیان کرده بود: این صحبتهایی که درباره این فیلم شده و گفتهاند سخنان ایشان نشان از عدم صلاحیت دارد، "بیعقلی" است. فرمایشات آیتالله خامنهای در آن زمان، از روی "تواضع" بود. ایشان وقتی میخواستند بهعنوان رهبر انتخاب شود با تواضع گفت که "نمیخواهم رهبر شوم". خود امام خمینی و همه اولیای الهی هم همینگونه بودند.
اما ارادت مرحوم طباطبایی به رهبری انقلاب و این جایگاه هنگامی خودنمایی می کند که بدانیم زمانیکه برخی به دنبال سواستفاده از صراحت لهجه ایشان در بیان انتقادات از اوضاع کشور بودند، وی به گفته خودش با شجاعت تمام و بدون هیچ ترسی گفت: ما نباید اقتدار و وجاهت رهبری را با هیچ اقتداری عوض کنیم. ما هرچه به آبروی رهبر لطمه بزنیم به نظام لطمه زدهایم و این خیانت است. اگر احترام و آبروی رهبر حفظ شود، کشور محترم است و بدانید از گناهان کبیره، تهمت و ظلم به رهبری است و تصریح می کند؛ الآن بالاترین ضرری که به کشور خورده آبروریزی است. آبروی اشخاص نباید بریزد.
چرا این فسادها بهوجود آمده است؟ چون آبروها رفته است. آیا آبرویمان را رهبر برده است؟ خیر؛ ایشان که به همه نظام آبرو داده است. آبرویمان را اقتصاد برده است و از لحاظ اقتصادی و مفاسد اقتصادی آبرویمان رفته است.
اصولگرا و پایبند به اصول و نه "اصولگرا"
مرحوم طباطبایی نسبت به جریانات اصولگرایی موجود انتقاد وارد می کرد اما همچنان خودش را اصولگرا می دانست. وی در گفتگویی با جماران بیان کرده بود. «باید بگویم شخصا از ابتدا اصولگرا بوده ام و امروز هم خود را از اصولگرایان می دانم، علتش هم این است که به یک شرایط و خاستگاهی پایبند بوده و هستم که این شرایط در چارچوب اصولگرایی تعریف می شود.»
او رهبری را متعلق به همه می دانست و معتقد بود «الآن رهبر معظم انقلاب حتی کمنظیر هم نیست، بلکه بینظیر است. آقای خامنهای شخصیت فراجناحی دارند و رهبر کل یک ملت هستند. نباید برخی اصولگرایان بگویند رهبری فقط متعلق به اصولگرایان است، باید شأن رهبری را حفظ کرد.»
آیتالله العظمی عبدالله جوادی آملی ظهر یکشنبه در درس تفسیر خود در مسجد اعظم قم با محکومیت شدید جنایات آل سعود در یمن، اظهار داشت: فرعون دست و پای مردم را قطع میکرد و فرزندان را میکشت و زنان را بیسرپرست میکرد و امروز هم آل سعود بدتر از این را بر سر مردم یمن آورده است.
وی ادامه داد: روزانه چندین بمب بر سر مردم میریزند و کودکان را میکشند و سالانه هم چندین همایش در سازمان ملل برگزار میشود ولی کسی واکنشی به این جنایات نشان نمیدهد.
استاد سطوح عالی حوزه با بیان اینکه جنایات اینها به مراتب بدتر از فرعون است، اظهار داشت: دشمنان و مستکبران کشورهای اسلامی را موش آزمایشگاهی قرار دادهاند و سلاحهای خود را بر سر مردم یمن و غزه امتحان میکنند.
وی با بیان اینکه کسانی که اخیراً حضور رهبری آمدند همین پیام را دریافت کردند که به فکر یمن و فلسطین باشید، تأکید کرد: بیش از 70 سال است که در فلسطین مردم را از سرزمین خود بیرون کردهاند و نباید نسبت به جنایات اسرائیل ساکت باشیم.
قرآن همه را به مقابله با ظلم و حمایت از مظلوم دعوت میکند
آیت الله جوادی آملی اضافه کرد: قرآن کتابی است که برای امروز ما هم پیام دارد و همه را به مقابله با ظلم و حمایت از مظلوم دعوت میکند.
وی تأکید کرد: قرآن فرمود شما باید با دشمن اصلی خود یعنی استکبار و صهیونیست مبارزه کنید ولی اگر امید به اصلاح برخی از کفار دارید با آنان مسالمت آمیز زندگی کنید.
این مفسر قرآن کریم اضافه کرد: در برخی آیات بیان شده که مشرکین و کفار باید از شما بهراسند یعنی طوری زندگی کنید که آنان از شما بترسند نه اینکه به جنگ آنان بروید و حمله کنید.
وی تأکید کرد: مسلمانان اگر مانند کوه مقاوم باشند آنان جرأت طمع به کشورهای آنان را نخواهند داشت.
آیت الله جوادی آملی اظهار داشت: ما مأمور به حمله نیستیم ولی باید با استقلال و امنیت زندگی کنیم و کسی هم نباید جرأت بر هم زدن نظم و امنیت جامعه را داشته باشد.